ADAC publicerade sitt vinterdäckstest för 2023, Continental vann, Michelin kom på andra plats

ADAC har publicerat sitt årliga vinterdäckstest, som har ändrat sin metodik sedan förra året och fokuserar mycket mer på miljö och hållbarhet, som nu utgör 30% av den totala poängen, vilket är mycket. På grund av de olika kriterierna tenderar resultaten att vara annorlunda jämfört med andra tester och i år är det inte annorlunda i storleken 225/45 R17.

Uppställningen

Det var 11 däck som testades, men vi såg inga av de nya däcken – Nokian Snowproof är fortfarande listat här i sin första version trots att Nokian Snowproof 2 har släppts, och GoodYear UltraGrip Performance 3 saknas också, med den äldre GY UG Performance+-versionen i dess ställe.

På första plats hittar vi ett beprövat däck från Continental, WinterContact TS870. Det fick topplaceringen främst tack vare sina över genomsnittliga köregenskaper på snö, där ADAC är en av få som mäter bromssträckan på is, där det tidigare nämnda Continental utmärker sig. Den andra disciplinen där däcket utmärker sig är uthållighet – som ADAC förutspår till 55 900 km.

Michelin Alpin 6 kommer på andra plats, ett däck som klarar sig ännu bättre i miljöbedömningen, främst på grund av dess körsträcka, som beräknas till 61 000 kilometer. Återigen är det också mycket starkt vid inbromsning på is, en disciplin som andra tester tenderar att utelämna. Jämfört med Continental släpar den efter särskilt på vått underlag, men i övrigt är den fortfarande den näst bästa i testet när det gäller köregenskaper.

GOODYEAR UltraGrip Performance+ är liknande, men erbjuder inte lika mycket slitstyrka och hållbarhet, vilket gör att det hamnar på tredje plats bakom Michelin. Det skulle vara intressant att se hur det nyare UltraGrip Performance 3 skulle stå sig i jämförelse. På fjärde plats kommer ett däck som introducerades redan 2015, som inte har klarat sig så bra i senare tester, men som lyckas lyckas här just på grund av dess betoning på miljön, särskilt dess hållbarhet. I vått väglag nedgraderades dock betyget till tillfredsställande, vilket försämrade det övergripande betyget för köregenskaperna.

Bridgestone – någon annanstans en vinnare, här näst sist – varför?


Det finns många andra däck i testet också, jag rekommenderar att du kollar in den fullständiga tabellen på länken nedan, som ger dig en övergripande bild av varje däcks kvaliteter. Men jag vill ändå fokusera på hur BRIDGESTONE BLIZZAK LM005 kan vinna vissa tester och i vissa vara längst ner i starttabellen, som här i ADAC-testet. Det visar demonstrativt hur däcktester bör betraktas. Eftersom du inte bara kan ta testresultaten i absolut ordning, måste du tolka dem för ditt specifika användningsfall.

Så låt oss ta en titt på resultaten från Bridgestone-däcket som nämndes – när vi jämför de enskilda disciplinerna med andra tester är de uppmätta värdena liknande. Så hur är det möjligt att det kom på 11:e plats? Det beror på de olika prioriteringarna i de olika testerna. ADAC ger den sämsta underdisciplinen det övergripande betyget i båda huvuddisciplinerna som mäts. Så om ett däck får betyget 4 på snö kan det inte få ett bättre totalbetyg än 4. Det var vad som hände med Bridgestone – det fick 3,2 för snö, och det beror på bromsning på is, vilket, som vi redan har sagt, de andra testerna inte mäter. På grund av den ovannämnda logiken i testet hjälpte inte dess över genomsnittliga bromsförmåga på snö, vilket gav den 3,2 totalt, och miljöprestandakategorin förstördes sedan av dess körsträcka, som uppmättes till bara 36 100 km, den lägsta i testet. I andra tester går det inte så dåligt, men här beror det på det faktum att det främst var touringdäck som ingick i testet, medan det i andra tester ofta ställs mot UHP-däck.

Sammanfattning

Sammantaget, efter förändringen i poängsättningsmekanismen, måste ADAC-testerna ses på lite annorlunda – om du främst är intresserad av hantering, är det en bra idé att gå igenom testet däck för däck och bedöma vilka kriterier som är viktiga för dig. Kolla också in andra vinterdäcktester för 2023 för att få en heltäckande förståelse av de alternativ som finns tillgängliga för dig. Det är lite synd att se avsaknaden av nyare modeller, eller modeller som enbart är avsedda för elbilar, när det gäller att bedöma miljöpåverkan. Men förhoppningsvis får vi se det nästa gång.

Fullständiga testresultat här ->