Autobild publicerar sitt test av helårsdäck för 2023, endast premiumdäck bland de bästa

Helårsdäck upplever för närvarande en aldrig tidigare skådad ökning i popularitet, vilket får tillverkarna att investera kraftigt i deras utveckling. Organisationer som publicerar tester ägnar dem också mer uppmärksamhet. Autobild genomför till exempel ett omfattande tvåstegstest av dessa däck. I det första steget mäts däckens bromssträcka under både torra och våta förhållanden. Baserat på dessa resultat väljs kandidater ut för det andra, mer djupgående steget. I år tog sig 16 däck till denna omgång, som kulminerade i valet av det bästa helårsdäcket för 2023 – enligt Autobilds bedömning.

I år har Autobild dessutom inkluderat ett sommardäck och ett vinterdäck i testet, så att vi kan jämföra hur mycket av en kompromiss som helårsdäck är. Och när det gäller bromssträckan kan man säga inte så mycket – sommardäcket stannade först i vått, naturligtvis, men det var bara drygt två meter från det bästa helårsdäcket, som i det här fallet är Bridgestone, vilket är en stor skillnad mot hur ett rent vinterdäck bromsar i vått, så på vintern är situationen omvänd och helårsdäcket har övertaget.

Premiumdäck kontra budgetdäck

Några budgetdäck tog sig sedan till finalen från bättre positioner, men i den andra fasen av testet blev det tydligt att premiumtillverkarna trots allt har investerat mer i utveckling och i en relativt ung sektor slår de överlägset de billigare konkurrenterna – det är sällsynt att hitta sex premiumdäck i toppositionerna. Och det visar bara hur komplex en fråga om ett modernt helårsdäck är – det måste fungera i snön på vintern, men samtidigt kan det inte vara så känsligt som ett vinterdäck för att klara de varmare temperaturerna på sommaren. Men låt oss ta en titt på några specifika modeller som fångade vårt öga.

Michelin Crossclimate 2, eller snarare dess första modell, är det ursprungliga helårsdäcket som inledde en ny era av helårsdäck. Den efterlängtade andra modellen är oslagbar i snö, där den alltid följer tätt efter vinterdäcket och till och med matchar det i slalom. Detta, tillsammans med en något bättre bromssträcka på torrt underlag, har säkrat topplaceringen före Continentals andra generations helårsdäck, Allseasoncontact 2. Men det lyckades slå Michelin i sin kungliga disciplin, som är körsträcka. om än med mindre än 2 000 kilometer, enligt prognoserna. Men i övrigt är däcken mycket lika, med Continental som något bättre i vått väglag, tack vare kortare bromssträcka och bättre väghållning.

Och så fick Bridgestones nya Turanza All Season 6 nöja sig med tredjeplatsen. Samma öde drabbade också Vredestein Quatrac, som inte hjälptes av det absolut bästa våtmärket. På de andra platserna hittar vi Pirelli och Goodyear, men för oss är det främst intressant att se 7:e platsen, där vi hittar Kleber Quadraxer 3, som tillhör Michelin-koncernen och som med tanke på sitt pris erbjuder mycket bra köregenskaper. Och om det inte vore för de sämre köregenskaperna på vått underlag och den kortare körsträckan, skulle däcket ha kunnat placera sig ännu bättre. Det lämnade till och med det något dyrare Hankook 4S2, som regelbundet rankas mycket bra i tester, bakom sig.

Andra mer prisvärda däck, som BF Goodrich, Kumho och Nexen, kommer härnäst. En ganska nedslående 11:e plats ges sedan till det nya Dunlop Sport All Season, som är ganska dyrt med tanke på dess kvaliteter. En annan besvikelse är rankningen av Firestone Multiseason (13:e plats) och Falken AS 220 Pro, som båda förstördes av låg körsträcka, vilket är ett ganska avgörande kriterium i Autobilds tester. För båda däcken talar vi om en livslängd på drygt 30 000 km, som jämförelse är det bästa i testet Nexen N Blue 4Season2, tillverkat i Tjeckien, med uppskattningsvis 75 000 km, mer än dubbelt så länge. Nexen, tillsammans med Michelin Crossclimate 2, vann miljöutmärkelsen “grönt däck”.

Och slutligen, den traditionella frågan – är helårsdäck värt det?

Och svaret är inte enkelt – om vi talar om köregenskaper, med tanke på parametrarna för tidigare vintrar, som kan vara nästan sommar men också mycket vinter, skulle jag säga ja – bättre helårsdäck är praktiskt taget bäst förberedda för sådana fluktuationer. Ett annat argument för helårsdäck är komfort – du behöver inte boka tid för service om några veckor vid högsäsong och oroa dig för att vintern ska komma tidigt, däcket är redan förberett för allt. Sedan tillkommer naturligtvis inga kostnader för regummering, som inte heller är obetydliga när det gäller däckens livslängd – det är bara enstaka ombalanseringar som behöver göras. Så har vinterdäck några nackdelar alls? Ja, men paradoxalt nog mest jämfört med sommardäck – de är mindre hala och håller därför längre, de kan ha lägre bränsleförbrukning och, viktigast av allt, de är också bättre på vått väglag. Skillnaden är inte särskilt markant, men det framgår tydligt av resultaten från detta test att bromsning och väghållning på vått underlag helt enkelt är bättre med sommardäck. Å andra sidan kommer vi tillbaka till det faktum att du kommer att uppleva många av dessa situationer på vinterdäck, som i sin tur nästan alltid är sämre än helårsdäck i dessa discipliner. Helårsdäck är också ganska bra på att förhindra vattenplaning, även jämfört med sommardäck.

Men när det gäller kostnaderna finns det en hake – sommardäcket håller lite längre och eftersom du vanligtvis använder sommardäcket en längre del av året än vinterdäcket, är chansen stor att du kommer att byta helårsdäcket tidigare än du skulle ha gjort med sommardäcket. Om du redan har en andra uppsättning hjul till din bil är det vanligtvis inte särskilt lönsamt att byta till helårsdäck, fördelen är bara komforten. Å andra sidan, utan en andra uppsättning hjul, är det mycket vettigt att använda allseason-däck – däcken slits ner genom byte, det kostar ganska mycket att byta dem två gånger om året så att använda allseason-däck kan hjälpa till att minska några av dessa kostnader, även med den högre prislappen än vad sommardäcken har.

Testet av bromssträckan finns här ->.

De fullständiga resultaten av det slutliga testet är här ->.