Autobild testade bromssträckorna för 54 vinterdäck, med Bridgestone, Michelin, Goodyear och Kleber bland de bästa

I tidningen Autobilds årliga vintertest har 54 däckmönster testats, både på vått underlag vid inbromsning från 80 km/h och på snö vid inbromsning från 50 km/h. Resultatet är en unik översikt över modeller som vi normalt inte skulle se i tester. Så låt oss ta en titt på det mest komplexa däcktestet 2023.

Bridgestones LM-005 var återigen den mest framgångsrika modellen och vann, precis som i årets första ACE/ARBÖ/GTÜ-test, med den absolut bästa våtprestandan. Den här gången handlade det dock bara om bromssträckan, men vi kommer att få se ett fullständigt test, som de 20 bästa däcken flyttades upp till. På andra plats hittar vi Michelin Pilot Alpin 5, som också plockar hem utmärkelse efter utmärkelse och dess position är ingen överraskning. På tredje plats har vi sedan Goodyears nykomling, Goodyear Ultragrip Performance 3, som vi är mycket nyfikna på att se i det slutliga testet eftersom vi inte har några andra kördata om det ännu.

Men sedan blir det intressant – framför sjundeplatsen, som nu är det legendariska ContiWinterContact TS870P, ligger tre billigare däck – Kleber Krisalp HP3, dess tvillingsyster BFGoodrich G-FORCE WINTER 2 med nästan identiska värden och förra årets nykomling Firestone Winterhawk 4. Med Kleber och BF Goodrich vet vi redan efter år av tester att de är mycket starka i snön, inklusive bromssträcka, så detta test passar dem. Dessa är mina vinterdäcksmodeller som jag ofta rekommenderar och jag tror att de kommer att bekräfta sin position i det slutliga testet. Firestone Winterhawk 3:s position är också en trevlig överraskning, och det beror på att det är en trevlig kontrast till de tidigare nämnda Kleber och BFGoodrich. Faktum är att det är lite starkare i vått väglag, vilket också säkert kommer att hitta sina kunder. I nästa ordning hittar vi Hankook, Pirelli och Laufenn.

Men låt oss också ta en snabb titt på de däck som gjorde oss lite besvikna – nämligen Dunlop Winter Sport 5, som har funnits på marknaden sedan 2015 och är i desperat behov av en uppdatering – Barum Polaris 5 ligger också före det, med Viking som kommer ikapp bakom det. Ännu värre är det med Vredestein Wintrac Pro, som precis missade det slutliga urvalet från 17:e plats, men där däcken kommer att få en chans att bevisa sina olika kvaliteter. Å andra sidan kommer vi inte att se de relativt populära billigare Kumho WinterCraft WP52, Yokohama BluEarth-Winter V906, Nexen WinGuard Sport 2 WU7, Giti Gitiwinter W2, som tog 25th-28th plats, och även Nankang Winter Activa SV-3, som tog upp till 35th plats. Misto. Tomket Snowroad PRO 3 hade också dystra resultat och slutade så högt som på 51:a plats.

Det slutliga Autobild-testet bör vara ute snart och vi är verkligen nyfikna på att se resultaten – vi har stora förhoppningar på Goodyears nya däck, och vi har inte alltför många tester ännu för det lovande Firestone Winterhawk 4, som kan bli ett livskraftigt alternativ för mer sparsamma förare. Samtidigt har en hel del budgetalternativ som inte ges utrymme i andra tester också klarat den slutliga gallringen, så vi får se om det finns ett mirakeldäck som kan spara plånboken samtidigt som det levererar säker vinterprestanda.

Fullständiga testresultat för bromssträcka för de 54 däcken här ->