Bridgestone Blizzak LM-005 vann årets ACE/ARBÖ/GTÜ-test tack vare sin utmärkta prestanda på vått underlag

Även om temperaturerna utomhus fortfarande kan tyda på att det är sommar i luften, är det slutet av september i kalendern. Och det betyder bara en sak: om några veckor kommer vi att byta till vinterdäck. Kanske på grund av det ovanligt fina vädret har vi bara haft vårt första vintertest i år, men även det kommer att ge dig en fingervisning om vad som är värt att sätta på i vinter.

Endast en nyhet, i övrigt beprövade premiummodeller

Vid första anblicken bjuder den här säsongen inte på så många nyheter. Det mest intressanta är förmodligen introduktionen av Nokian Snowproof 2, som ersätter den första generationen, som var ganska populär bland förare. Men låt oss först ta en titt på parametrarna för dagens test. Testorganisationen är en sammanslutning av tre bilklubbar – den tyska Auto Club Europa, den österrikiska ARBÖ och GTÜ, som är den tyska motsvarigheten till en fordonsbesiktningsstation. För årets test har dessa organisationer valt dimensionen 235/55 R18, som de har monterat på den nuvarande generationen VW Tiguan. Denna storlek finns dock även på ett stort antal SUV:ar, både inom och utanför VW-koncernen. De tog sedan 10 aktuella däckmodeller för testet. Jag har dock en liten kritik mot deras urval: De listar nästan bara premiumdäck och sedan okända lågprisdäck. Helt saknas däcken i mellanklassen – Kleber, Firestone, Semperit och andra. Den enda partiella representanten för mellanklasssegmentet är det nya Nokian-däcket. Naturligtvis kunde de nämnda lågprisdäcken inte förväntas vara något annat än icke-rekommenderade. Och så blev det: märkena Austone och Fortuna rekommenderades inte, och det tredje lågprisdäcket från Sailun rekommenderades villkorligt. Det är dock mycket svagt i vått väglag.

Endast ett däck med betyget “rekommenderas starkt”

Men låt oss äntligen ta en titt på resultaten. Med tanke på de nämnda däcken rekommenderades alla andra däck och, som testaren själv säger, det fanns inga större skillnader mellan dem i snön. Så beslutet fattades huvudsakligen i vått, vilket praktiskt taget är den svåraste disciplinen för vinterdäck. Och här fick Bridgestone Blizzak LM-005 bäst resultat, tack vare nästan perfekta resultat i båda vattenplaningsdisciplinerna. Tätt efter, 3 poäng efter, kom Hankook icept X evo3. Det förlorade dock praktiskt taget dessa tre poäng på buller och rullmotstånd, faktorer som inte påverkar köregenskaperna. Hankook har en mycket förmånlig prispolitik, så andraplatsen är mycket goda nyheter för sparsamma förare som inte vill kompromissa med kvaliteten. Endast Michelin och Continental fick nöja sig med tredje och fjärde plats, där Hankook precis slog dem, och igen, i vått väglag. Michelin och Conti erbjuder dock just det lägre buller och rullmotstånd som Hankook inte kan erbjuda. Det bör noteras att testet inte testade däckens körsträcka, en disciplin där Michelin kommer att vara mycket starka, och skulle sannolikt ha blandat om resultaten. Näst på tur är Nokians nya däck, vars placering är en framgång. Men mycket beror på priset, som sannolikt bara kommer att vara något lägre än Hankook. Men om det är billigare i alla dimensioner är det verkligen värt att överväga.

Och sedan är det bara Goodyear och Pirelli kvar. För Goodyear är detta det första testet där vi ser detta däck i en SUV-variant, och även om däcket rekommenderas i testet så kommer inte pris/prestandaförhållandet ut så bra. Nästan samma resultat uppnåddes av Pirelli, som kan rekommenderas om det presterar bra i din storlek. Annars finns det bättre alternativ.

Fullständiga testresultat här.