AutoBild valde inte bara ett fåtal däck och testade dem. De började med totalt 52 modeller, alla i storleken 225/40 R18. Men det fanns en hake: dessa däck måste först ‘kvalificera’ sig genom att visa starka bromsprestanda på både våta och torra vägar. Endast 20 kom med i finalen, plus ett däck inkluderat som ett “värsta fall” för att visa att bromskvalificeringen är vettig och om ett däck misslyckas katastrofalt i grundläggande tester för våt/torr bromsning, kommer det förmodligen inte magiskt att prestera i mer nyanserade områden som hantering eller vattenplaning.
Som varje år, var några av de kinesiska märkena med. I detta test klarade både Sailun och Linglong faktiskt finalens 20. Historiskt sett skulle budgetmärken misslyckas i säkerhetskategorier – särskilt våt bromsning – men dessa två visade att de åtminstone kunde hålla sig kvar där. Även om de förlorade något i kilometrar/hållbarhetspoäng, är det tydligt att vissa kinesiska däcktillverkare snabbt närmar sig prestandamässigt.
Högst upp i testet delade Goodyear’s Eagle F1 Asymmetric 6 och Michelins Pilot Sport 5 första plats. Deras prestationer i våta och torra förhållanden var utmärkta, men här är den verkliga överraskningen: båda fick också extremt bra resultat i beräkningen “kostnad per kilometer”. Med andra ord, du betalar inte nödvändigtvis en stor premie för att köpa en “premium”-produkt. Goodyear fick till och med titeln “Eco-Meister” för sin ledande balans mellan kostnad, slitage och prestanda. De kan kosta mer i början, men de brukar hålla längre, och deras lägre rullmotstånd hjälper också med bränsle- eller elräkningar om du kör en elbil.
Autobild blev också imponerad av det nya Hankook Ventus Evo (★90) med kodnamn K137. Detta nya däck var bäst i våt bromssträcka av hela gruppen och presterar fortfarande starkt i torr hantering. Med så många stora namn runt omkring – Bridgestone, Pirelli, Continental, Michelin – är det anmärkningsvärt att se Hankook hålla sig i topp och få betyget “vorbildlich” (exemplarisk). Hankook blir bättre med varje generation och kommer sakta ifatt de bästa av premiummärken på marknaden.
Som vi redan nämnde i inledningen, finns det ett “dåligt” däck som medvetet visas, vilket är Autogreen Smart Chaser SC1, trots att det slutade sist i kvalomgången. Resultaten var inte vackra: Autogreen bekräftade alla värsta rädslor om billiga däck genom att leverera bedrövliga säkerhetsmarginaler. Detta var viktigt att visa i skarpa termer att om en produkt misslyckas med grunderna i bromsning, kommer den inte magiskt att rädda sig i avancerade hanteringsövningar.
Slutligen är testet en stor resurs för alla förare i denna populära däcksiz. Om du letar efter en säker satsning på säkerhet och prestanda, kan du tryggt välja de sex bästa ”vorbildlich”-betygda däcken (Goodyear, Michelin, Bridgestone, Continental, Hankook eller Kumho). Om kostnaden är din absoluta bottenlinje börjar kinesiska tillverkare som Linglong och Sailun visa att du inte behöver kompromissa alltför mycket på säkerheten – men du kommer förmodligen att förlora i kilometer och därmed kanske det inte är ekonomiskt meningsfullt.