Nya sommardäcksmodeller för 2024: kan lågt rullmotstånd och bra köregenskaper kombineras?

Återigen är sommarsäsongen här och därmed är det dags att byta från vinterdäck till sommardäck. Och om du undrar vilka däck du ska välja kan vår genomgång av de senaste däcken på marknaden komma väl till pass.

Förra årets stora nyheter

Jag börjar med att sammanfatta förra året, eftersom det introducerades en hel del efterlängtade nya däck som bör få mycket uppmärksamhet i 2024 års tester. Vi har Continental SportContact 7, det ultimata vardagsdäcket, som vann 7 av de 8 tester som det deltog i, Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6, som erbjuder mycket liknande egenskaper till ett bättre pris och i något annorlunda dimensioner. Vi har också Michelin Pilot Sport 5 i samma segment, men lite mer fokuserat på våtprestanda och hållbarhet. Om du letar efter ett premiumdäck med hög prestanda bör du definitivt ha något av dessa tre på din radar. Vi har skrivit en artikel om förra årets tester här.

Miljö och hållbarhet är nyckelorden för 2024

Eftersom vi fick de flesta prestandanyheterna förra året, är årets nyheter mestadels miljö- och EV-orienterade. Den största nyheten är Continental EcoContact 7, som ersätter den 6:e modellen som introducerades redan 2020. Genom att introducera detta däck visar Continental att de inte kommer att introducera en speciell namngivning för sina EV-produkter som vissa av konkurrenterna, eftersom de förmodligen kommer att bli standard så småningom. Vi har inte fått några tester ännu, men från vad Continental säger om däcket är huvudfokus rullmotståndet och de bränslebesparingar som följer med det. Det är mycket logiskt när elbilarna blir mer spridda och räckvidden är det viktigaste, men även med de nuvarande förbränningsmotorerna måste de bilar som säljs ha så låga utsläpp som möjligt, där däcken hjälper till mycket. Fokus ligger också på buller, som Continental sänker genom att minska mellanrummen i slitbanan. Om däcket kommer att ha skumfyllning som sina konkurrenter i alla dimensioner är ännu inte avslöjat. Continental tog också upp problemet med att däcket har olika egenskaper i olika dimensioner och lade särskilt fokus på att tillverka varje variant individuellt. Det kommer även att finnas en speciell “S”-version, vilket tyder på att den kommer att användas för sportigare elbilar som kräver bättre köregenskaper.

Continental har också introducerat en annan ny modell, UltraContact NXT, som är ganska specifik; 65% av den är tillverkad av återvunnet material. Däckets huvudfokus är hållbarhet, samtidigt som det behåller den höga prestandan som Continentals däck har. Däcket har alla A-betyg på EU-märkningar och det har redan vunnit International Design Award 2023, så vi ser fram emot testerna av detta däck från den nya eran.

Men tillbaka till segmentet för nästa generations miljödäck – det är nytt men det börjar redan bli fullt av konkurrenter. Ett av dem är Hankook iON Evo och ION Evo SUV, som fick mycket beröm genom att vara OEM-däck för den nya Tesla Model 3 Highland, vilket var en stor bidragande orsak till den utökade räckvidden som den nya modellen ger. Jag hoppas att vi kan få en direkt jämförelse av de nya däcken eftersom det kommer att bli mycket intressant att se vilka däck som ger mest räckvidd samtidigt som de bibehåller sportiga köregenskaper. Det finns också ett nytt budgetalternativ, Falken e.Ziex, som fick en fin fjärdeplats i 2023 Automotorsports test för att vara en bra balans mellan lägre rullmotstånd och säkerhet, medan “trög” styrning kritiserades, och ett Pirelli Scorpion Elect, som är lite för “eco”, bedömt av resultaten från samma test. Halvvägs mellan EV- och vanliga däck finns Bridgestone Turanza 6, som också beslutade att inte göra EV-specifika däck – de optimerar istället den nuvarande uppställningen. Medan Turanza 6 är ett bra allrounddäck, skulle jag föreslå det endast när priset är lägre än andra premiumkonkurrenter, som Conti PremiumContact 7 eller Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6.

Det finns också ett gäng vanliga däck som introducerades – det finns Vredestein Ultrac Pro, ett nytt UHP-däck från den holländska tillverkaren, som lovar bra prestanda till ett överkomligt pris och ännu inte har testats, Firestone Firehawk Sport, som redan har testats och är ett trevligt mycket prisvärt sportdäck eller Yokohama Advan Sport V107, som fick betyget “Bäst för bana” av TyreReviews.com.

Sammanfattning

Så vad ska man köpa inför den nya sommarsäsongen? Mer än någonsin beror det på dina prioriteringar – å ena sidan finns det traditionella prestandadäck och å andra sidan finns det däck som främst fokuserar på ekologi, som tack vare nyare teknik har nått ett läge där de är säkra, men bara inte levererar körglädje lika mycket som prestandadäcken. Och sedan finns det en hel del däck någonstans däremellan – det beror verkligen på hur du använder din bil och vad du förväntar dig av körningen.