Tesla Model 3 Highland levereras nu från fabriken med Hankook Ion Evo-däck

Fram till nu har de flesta Tesla Model 3 körts med Michelin-däck som standard – oftast på Pilot Sport 4, eller den sportigare Pilot Sport 4S för toppmodellerna med 20-tumsfälgar. Ingen av dessa modeller är primärt utformade för elbilar, det närmaste är den bränsleeffektiva ePrimacy, som Tesla kör på vissa modeller i år.

Varför Hankook?

Men nu kommer åtminstone non-Performance-modellerna att få Hankook ION Evo-däck från fabriken. Låt oss ta en titt på anledningarna till att denna ersättning kan ha hänt. Teslas är definitivt över genomsnittet när det gäller räckvidd inom elbilar, och det är mycket svårt för andra bilföretag att komma ikapp Teslas effektivitet. Och nu kommer det att bli ännu svårare – den just avtäckta uppgraderingen av Model 3 kommer att förlänga räckvidden ytterligare, med hela 10% med samma batterikapacitet. En stor del av äran för detta går till minskningen av karossens luftmotståndskoefficient, men det är också värt att notera bytet av däckleverantör. Och detta står i kontrast till årets minitest av sommardäck från Autobild, där Hankook ION Evo har 20 % bättre rullmotstånd än Michelin Pilot Sport 5, så man kan anta att byte av däck också kommer att ha en ganska betydande effekt på räckvidden. Vilket också kan vara goda nyheter för befintliga Model 3-ägare som vill förbättra räckvidden för sina fordon.

Möjliga orsaker till begränsningen av toppfarten

En annan intressant information om den nya Model 3 är topphastighetsbegränsningen på 201 km/h, som i andra internetartiklar ofta motiveras med de använda däcken, som använder Hankook Sound Absorber-teknik, som i mycket förenklade termer är en skumfyllning limmad på insidan av däcket (se bilden nedan). Detta är särskilt intressant eftersom alla Hankook ION Evo-modeller, inklusive de med Sound Absorber, har ett V-hastighetsindex, dvs. upp till 240 km/h och ofta högre. Så det finns två förklaringar – antingen är antagandet att begränsningen beror på däcken inte baserat på sanningen, eller så lät Tesla Hankook tillverka sin egen OE-variant av däcket specifikt för Model 3 med en begränsad topphastighet men ett optimerat slitbanemönster just för Model 3, vilket är något vi är mer vana vid i premiumsportbilar, inte särskilt i EV-segmentet. Det vore logiskt, och det skulle ge Tesla ytterligare en konkurrensfördel jämfört med andra märken som inte gör något liknande för en så grundläggande modell i deras sortiment.

Det finns dock en annan förklaring – Model 3 Highland har också arbetat mycket med bilens ljudisolering, som ofta kritiserades i den tidigare generationen. I elbilar är det däcken som står för en stor del av bullret. Och användningen av däck med skumfyllning inuti är mycket vettigt i elbilar, eftersom rullningsljudet är högre än i konventionella bilar på grund av den högre vikten.

Hur som helst kommer vi snart att få reda på hur däcken på Model 3 Highland verkligen är, och det kommer att bli intressant att se vad som händer – för just nu fattas beslutet om vem som ska anses vara premiumleverantör av däck för elbilar, och Hankook verkar ha övertaget hittills. Och det finns också goda nyheter för förare som måste byta till vinterdäck – det finns en vintervariant i ION-serien som heter Hankook Winter I-cept ION, som bör ta itu med problemet med elbilarnas lägre räckvidd på vintern.